top of page
Η πιο αληθινή έκφραση των ανθρώπων
είναι μέσω του χορού τους. 

Το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα.

Agnes de Mille

Η σχολή χορού 10dance δημιουργήθηκε το 2014 θέλοντας να μεταφέρει τη χαρά της γνώσης του κλασικού και σύγχρονου χορού, μέσα από την αγάπη, την τεχνική και την πείρα των δύο ιδρυτριών της σχολής. Βρίσκεται στο Κολωνάκι, στην οδό Λυκαβηττού 10, σ΄ ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο της δεκαετίας του ‘30, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Λεωνίδα Μπόνη (1896-1963).


Στόχος μας είναι η εξέλιξη και προώθηση του χορού μέσω μαθημάτων, σεμιναρίων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου.


Παρέχοντας μια σχολή χορού  πλήρως εξοπλισμένη, σ' ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, δίνουμε την ευκαιρία στους μαθητές μας να διδάσκονται από τους καλύτερους δασκάλους και χορογράφους της τέχνης του χορού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Αναλαμβάνοντας μια ευρεία γκάμα ηλικιών από προσχολική ηλικία μέχρι φοιτητές/τριες ή ενήλικες που επιθυμούν να συνεχίσουν το δημιουργικό ταξίδι του χορού, επιθυμούμε να προσφέρουμε μια ολόπλευρη μόρφωση γύρω από την τέχνη του χορού με γνώμονα την καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις ψυχοσωματικές και παιδαγωγικές ανάγκες κάθε ηλικίας.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Elena Kosmatou.jpg

Έλενα Κοσμάτου

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου με δασκάλους τους: Kalina Bogoeva, Boriana Rizova, Ivan Maydatsevski, Μαρία Κυνηγού, Λένα Ζαμπούρα, Guech Mihov, Βάσω Μπαρμπούση κ.α.
Παρακολούθησε σεμινάρια χορού και ρυθμικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι διπλωματούχος του ρώσικου συστήματος Vaganova καθώς και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO (CID).

Ως καθηγήτρια μπαλέτου  και ρυθμικής δίδαξε  επί είκοσι οκτώ  χρόνια (1985-2013) στην Ερασιτεχνική Σχολή της Δέσποινας Γρηγοριάδου, στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ), στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία, καθώς και σε άλλες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα. 
Ιδρυτικό μέλος και συνεργάτης του Θεάτρου "Αγορά "της Πάτρας και της Θεατρικής Ομάδας Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πάτρας  (ΘΟΕΠΠ).
Από το 2014 είναι μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού  (ΥΠΠΟ) για τις εισαγωγικές και τις πτυχιακές εξετάσεις του χορού. Και από το 2019 αντιπρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του ΥΠΠΟ για τα θέματα του χορού. 
Το 2014 μαζί με την Έρη Πασαλιμανιώτη απέκτησε  την Ερασιτεχνική Σχολή Χορού 10dance στο Κολωνάκι, όπου διδάσκει ως σήμερα. 

Eri Pasalimanioti.jpg

Έρη Πασαλιμανιώτη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στην Ανώτατη Επαγγελματική Σχολή Χορού "Δ. Γρηγοριάδου". Διπλωματούχος του ρωσικού συστήματος A.Vaganova. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ρυθμικής, ιστορικών χορών, χοροθεραπείας, ιδεοκίνησης, κινησιολογίας για ηθοποιούς, αυτοσχεδιασμού, κλασικού και σύγχρονου χορού σε Ελλάδα και εξωτερικό (Βερολίνο, Παρίσι, Πράγα, Σόφια) με διακεκριμένους δασκάλους. Ως χορεύτρια-performer, έχει συνεργαστεί με ανεξάρτητες ομάδες χορού για το "Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων" και τον "Μήνα Χορού και Θεάτρου" καθώς και σε ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων, σε video dance projects και σε παραστάσεις documentary theatre. Από το 1996 εργάζεται ως καθηγήτρια χορού και χορογράφος σε ερασιτεχνικές και δημοτικές σχολές χορού. Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (C.I.D.) της UNESCO. Από το 2018 είναι μέλος της επιτροπής κατατακτήριων εξεταστέων καλλιτεχνικού σχολείου Γέρακα. Το 2014 μαζί με την Έλενα Κοσμάτου ιδρύουν τη σχολή χορού 10DANCE  στο Κολωνάκι. 

Συνεργάτες / Guest Teachers 

top-view-teen-ballerina-white01.png

Βάσω Πολίτη

Σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Καθηγήτρια της Ανωτάτης Επαγγελματικής Σχολής της Ε.Λ.Σ και της Ανώτατης Επαγγελματικής Σχολής "Ραλλού Μάνου". Διδασκαλία: τεχνική pointes, Répertoire, Pas de deux.

Πέτρος Κουρουπάκης

Χορευτής του Μπαλέτου της Ε.Λ.Σ. Master Aerobic Instructor. Καθηγητής στα “Studio Maison Bejart” στις Βρυξέλλες, “Atelier Le Loft” και “Centre Pilates Lausanne” στην Ελβετία. Διδασκαλία: Pilates για χορευτές.

Δημόκριτος Σηφάκης 

Χορευτής, μέλος της ομάδας χορού "Αερίτες". Καθηγητής του εκπαιδευτικού προγράμματος Dancing to connect της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Διδασκαλία: Τεχνική σύγχρονου, αυτοσχεδιασμός.

Τάνια Μιλτένοβα 

Χορεύτρια της Εθνικής Όπερας της Σόφιας. Απόφοιτη Κρατικού Ινστιτούτου Leningrad-Ακαδημία Vaganova. Διδασκαλία: Répertoire.

Μαρία Λάζαρη 

Καθηγήτρια κλασσικού χορού και κάρακτερ. Διδασκαλία: Κάρακτερ-ιστορικοί χοροί.

Αντωνία Ζαγορίτη

Καθηγήτρια σύγχρονου χορού και Yoga. Διδασκαλία: Τεχνική σύγχρονου χορού Limon

Κατερίνα Ανδριοπούλου

Απόφοιτη του Contemporary Dance School (Place). Διδασκαλία: Αρχές σύγχρονου χορού.

Λίτσα Κιούση

Χορεύτρια. Υπότροφος στο Merce Cunningham Studio και στο Movement Research της Νέας Υόρκης. Performer με έδρα το Βερολίνο. Διδασκαλία: Σύγχρονο, αυτοσχεδιασμός.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Τμήματα

Βαθμίδες

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα

Στη Σχολή λειτουργούν οι τρεις βαθμίδες χορευτικής εκπαίδευσης:

  • Τάξεις Ρυθμικής, Μουσικοκινητικής Αγωγής (Για παιδιά 4 έως 6 ετών). 

  • Τάξεις φυτωρίων (Αποτελούν τη βασική εκπαίδευση στη τεχνική του μπαλέτου και του σύγχρονου χορού). 

  • Προεπαγγελματικά τμήματα (Για μαθήτριες που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το χορό)​​

Μουσικοκινητική Αγωγή / Ρυθμική
Η πρώτη επαφή των παιδιών (από 4-6 ετών) με το χορό, το ρυθμό και τη μουσική. Εστιάζει σε μια αισθητηριακή προσέγγιση που συμβάλλει καταλυτικά στην ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους. Ένας δημιουργικός συνδυασμός ρυθμικών ασκήσεων, αυτοσχεδιασμού, θεμελιωδών εννοιών του χορού και ενίσχυση των φυσικών ρυθμών του σώματος με συνοδεία μουσικής. Η ρυθμική αποτελεί τον προάγγελο του κλασικού μπαλέτου και μια μέθοδο που καλλιεργεί μέσω ευχάριστων για τα παιδιά διδακτικών μεθόδων τη συναισθηματική, νοητική και κινητική τους εξέλιξη.
 
Μπαλέτο
Το σύστημα που διδάσκεται στη σχολή μας είναι το σύστημα VAGANOVA (Ρώσικο σύστημα), γνωστό σε όλους για τους μεγάλους δασκάλους και χορευτές που έχει αναδείξει σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί το σημείο αναφοράς για όλα τα υπόλοιπα είδη χορού αλλά λειτουργεί και ως σύνδεσμός τους γιατί η τεχνική του και το κινησιολογικό του λεξιλόγιο αποτελεί την καθολικότερη γλώσσα του χορού παγκοσμίως.
Από την ηλικία των 6 ετών τα παιδιά ξεκινούν τα μαθήματα μπαλέτου και η ύλη εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο προχωρώντας σε ανώτερα επίπεδα. Το μεγαλύτερο επίτευγμα ωστόσο του μπαλέτου και κάτι που φαίνεται από πολύ νωρίς, είναι η σωστή στάση του σώματος, η χάρη και η πλαστικότητα στην κίνηση.


Σύγχρονος Χορός
Τα συστήματα σύγχρονου χορού που διδάσκονται στη σχολή είναι Limon και Release. Εδώ οι δυναμικές είναι λίγο διαφορετικές από το μπαλέτο. Το σώμα λύνεται και εξερευνεί άλλα επίπεδα και άξονες, χάνει και βρίσκει τη σχέση του με τη βαρύτητα, ανακαλύπτει ένα τεράστιο εύρος κινήσεων και συνδυασμών, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ποιότητες και ενέργειες στη κάθε κίνηση.
Το μάθημα μπαίνει ως κάτι extra στην ηλικία των 8-9 ετών (μία φορά κάθε 15 μέρες) και αργότερα, μετά την ηλικία των 11-12 ετών προστίθεται μια επιπλέον ώρα στο ήδη υπάρχον πρόγραμμά των σπουδαστών.


Αυτοσχεδιασμός
Αναπόσπαστο και ίσως το πιο δημιουργικό κομμάτι του σύγχρονου χορού που επιτρέπει στο  σώμα να ανακαλύψει τα όρια και τις δυνατότητες του μέσα από πιο ελεύθερη και δημιουργική κίνηση. Ο αυτοσχεδιασμός ενεργοποιεί τη φαντασία και τον αυθορμητισμό, εγείρει την καλλιτεχνική έκφραση και αποτελεί μια γλώσσα επικοινωνίας τονίζοντας την προσωπικότητα του κάθε παιδιού με πολύ δημιουργικό και αυθεντικό τρόπο.
 

ballerina-stretching-barre-while-practic

Εκδηλώσεις-Παραστάσεις

2020
2019
2018
2017
2016
2015

Συμμετοχή στο διαγωνισμό Nationals Dance Competition

2020

2019

Συμμετοχή στην παράσταση "Η Μαρία πριν από την Κάλλας", Θέατρο Παλλάς

Συμμετοχή στην παραγωγή των Russian Ballet «Λίμνη των Κύκνων», Δημοτικό Θέατρο Πειραιά